31 mai 2009

Marele Premiu al Turciei - Preview

Mai este o saptamana pana la al saptelea Mare Premiu al sezonului 2009, si a treia cursa de pe continentul european, Marele Premiu al Turciei.

In primele sase curse, Jenson Button si echipa sa, Brawn GP, au distrus competitia cu cinci victorii si un loc trei. Singurii care au reusit un start de sezon mai bun decat al britanicului sunt Michael Schumacher si Nigel Mansell in 1994, respectiv 1992.

Recordul pe Istanbul Park il detine Felipe Massa, care, cu exceptia primei curse din 2005, a castigat de fiecare data aici. Daca Ferrari continua panta ascendenta inceputa la Monaco, brazilianul si-ar putea trece in cont a patra victorie consecutiva in Turcia.


Unul din cele mai tehnice circuite

Istanbul Park este localizat la aproximativ 90 de kilometri de Istanbul si este unul din cele mai noi dar si cele mai tehnice circuite din calendarul F1.

Cele mai importante caracteristici ale circuitului sunt, in primul rand faptul ca se alearga in sensul invers acelor de ceasornic, virajul 8 si complexul de viraje stanga-dreapta-stanga de la finalul turului.

Pentru sapte secunde, pilotii au de suportat 5G prin celebrul viraj 8, care este format din mai multe viraje de stanga, la o viteza de cel putin 250 km/h. Manevrabilitatea masinii este afectata de o mica denivelara din interiorul acestui viraj, denivelare care obliga inginerii sa nu seteze inaltimea masinii prea mica, astfel ca in alte viraje, acest lucru afecteaza comportamentul masinii.

Balansul masinii este vital in succesiunea de trei viraje de la finalul turului. Pentru a aborda primul dintre aceste viraje, masinile franeaza de la o viteza de 300 km/h la doar 80 km/h, facand din acest loc si cea mai buna oportunitate pentru depasiri.

Robert Kubica explica un tur de circuit pe Istanbul Park:


Lungimea circuitului: 5.338km
Distanta cursei: 309.396km (58 tururi)
Castigator 2008: Felipe Massa - Ferrari
Acceleratia la maxim: 62% din tur
Uzura franei: Medie
Nivelul aerodinamicii: Mediu - 6/10
Uzura pneurilor: Medie
Viteza medie: 220 km/h

Programul weekendului din Turcia:

Vineri (5 iunie)
10:00 - Antrenamente Libere 1
14:00 - Antrenamente Libere 2

Sambata (6 iunie)
11:00 - Antrenamente Libere 3
14:00 - Calificari

Duminica (7 iunie)
15:00 - Cursa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Formula1.com - Latest Interviews

Site Info

eXTReMe Tracker
Free Page Rank Tool

Aphelyon Formula 1 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template