30 mai 2010

Vettel ajuta la o dubla McLaren

Lewis Hamilton si Jenson Button au adus echipei McLaren o dubla neasteptata in Marele Premiu al Turciei, iar Red Bull a incheiat cursa in lacrimi. Desi a condus autoritar mai mult de jumatate din cursa, Mark Webber a terminat doar pe trei, dupa ce a fost lovit chiar de coechipierul sau Sebastian Vettel.

Australianul a avut un start bun de pe prima pozitie a grilei, iar Vettel a reusit sa il devanseze pe Hamilton in primul viraj. In spatele lor, Schumacher a castigat si el o pozitie in fata lui Button. Cateva tururi mai tarziu insa, atat Hamilton cat si Button au revenit pe pozitiile a doua si respectiv a patra. Cei patru piloti ai echipelor Red Bull si McLaren si-au pastrat o distanta mica intre ei, cu Webber si Hamilton luptand pentru victorie, iar Vettel si Button pentru ultima treapta a podiumului.

In primele tururi, Hulkenberg si Buemi fac deja cate un pit-stop, iar majoritatea celorlalti piloti intra si ei la boxe in jurul turului 11. Nu insa si liderii, care mai asteapta cateva tururi, fiind inca in lupta stransa. Vettel este primul dintre ei care intra pentru schimbul de pneuri, in turul 15, iar cu un tur mai tarziu, Webber si Hamilton continua lupta si pe linia boxelor. Australianul iese din nou primul, in timp ce la McLaren, iesirea lui Hamilton era putin intarziata. Acest lucru i-a permis lui Vettel sa ii fure pozitia secunda britanicului. Ordinea dupa valul de opriri era cu Red Bull in fata si McLaren pe trei si patru. Button, totusi, a ramas ceva mai mult pe circuit reusind sa faca niste tururi rapide inainte de a opri si el, cu doua tururi mai tarziu.

Lucrurile s-au mai linistit acum, iar atentia s-a mutat asupra unui nor ce ameninta zonele din vecinatatea circuitului. Acesta insa nu a perturbat cursa, scuturand doar cateva picaturi inofensive.

Aceasta racire a vremii, a fost benefica pentru unii piloti, printre acestia numarandu-se si Rosberg (pe locul sase), Alonso (pe 10) dar si Vettel, care incepea sa se apropie de coechipierul sau.

In turul 40 a venit drama. Germanul a reusit sa ii prinda plasa lui Webber la iesirea din virajul 10, iar in urmatorul a iesit pe exterior, cei doi piloti Red Bull apropiindu-se de virajul 12 roata-la-roata. Totul se transforma insa in lacrimi, atunci cand Vettel trage putin de volan, iar rotile celor doua monoposturi se ating. Webber reuseste sa evite masina lui Vettel, care dupa cateva piruete a iesit in decor cu pneul dreapta-spate sfasiat.

Webber a fost nevoit sa faca o a doua oprire, lucru ce le-a permis lui Hamilton si lui Button sa preia conducerea cursei.

Cateva picaturi isi fac aparitia in turul 49, iar cei doi britanici decid sa faca spectacol. Button a prins aspiratia colegului sau pe linia dreapta, si intra amandoi in virajul 12, roata-la-roata. Manevra lor este reusita, spre deosebire de Red Bull, Button iesind in fata in virajele 12 si 13. Hamilton revine imediat si in primul viraj isi reia pozitia.

Mai in spate, Alonso si Petrov duc si ei o lupta stransa, spaniolul trecand de rus in virajul al treilea. Cei doi, insa, se ating iar Petrov a fost nevoit sa treaca pe la boxe pentru a schimba pneul din dreapta-fata. Pilotul Renault a revenit in ultimele doua tururi ale cursei, si datorita neoilor pneuri, a facut si cel mai rapid tur al cursei.




Marele Premiu al Turciei - Rezultate
LOC PILOT ECHIPA TIMP OPRIRI
1 L. Hamilton McLaren 1'28"47.620 1
2 J. Button McLaren +2"6 1
3 M. Webber Red Bull +24"2 2
4 M. Schumacher Mercedes +31"1 1
5 N. Rosberg Mercedes +32"2 1
6 R. Kubica Renault +32"8 1
7 F. Massa Ferrari +36"6 1
8 F. Alonso Ferrari +46"5 1
9 A. Sutil Force India +49"0 1
10 K. Kobayashi Sauber +65"6 1
11 P. de la Rosa Sauber +65"9 1
12 J. Alguersuari Toro Rosso +67"8 2
13 V. Liuzzi Force India +1 lap 1
14 R. Barrichello Williams +1 lap 1
15 V. Petrov Renault +1 lap 2
16 S. Buemi Toro Rosso +1 lap 2
17 N. Hulkenberg Williams +1 lap 2
18 T. Glock Virgin +3 laps 1
19 L. di Grassi Virgin +3 laps 1
20 K. Chandhok HRT +6 laps 2
21 B. Senna HRT +12 laps 2
22 S. Vettel Red Bull +19 laps 1
23 H. Kovalainen Lotus +25 laps 1
24 J. Trulli Lotus +26 laps 0


1 comentarii:

Anonim spunea...

mare fraier vettel asta

Trimiteți un comentariu

 

Arhiva Blog

Formula1.com - Latest Interviews

Site Info

eXTReMe Tracker
Free Page Rank Tool

Aphelyon Formula 1 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template