09 mai 2010

Webber, invingator in Spania

Mark Webber a condus fara eroare Marele Premiu din Spania si a castigat pentru prima data in acest sezon. Australianul a fost urmat de Fernando Alonso, care a terminat pe al doilea loc in cursa de casa, profitand de problemele celor din fata sa. Podiumul a fost completat de Sebastian Vettel, germanul ajungand la linia de start fara frane.

Startul a fost unul curat, fara incidente si fara schimbari importante in frunte. Webber a avut un start bun, reusind sa il tina in spate pe coechipierul sau. Lewis Hamilton si Fernando Alonso au avut o scurta lupta pana la primul viraj, iar castig de cauza a avut englezul. Cel mai bun start din primele zece pozitii l-a avut Felipe Massa care a urcat doua pozitii de pe noua.

Un start bun a avut si spaniolul Jaime Alguersuari, care a venit din afara topului zece, pana pe locul noua, infiltrandu-se foarte curajos inainte de primul viraj.

Primul care a facut oprirea la boxe a fost Tonio Liuzzi in turul cu numarul 13, iar doua tururi mai tarziu a fost randul lui Schumacher si Massa. Rosberg a intrat si el insa, dupa un start ratat, inca o problema in boxe l-a facut sa piarda contactul cu primele pozitii.

Dificultati a avut si Vettel pe linia boxelor, iar stopul sau a fost de aproape doua ori mai lung decat al rivalilor. Acest lucru i-a permis lui Hamilton sa il depaseasca cu doua tururi mai tarziu, dupa stopul pilotului McLaren.

Una dintre putinele, si cele mai interesante lupte, a fost cea dintre campionii Jenson Button si Michael Schumacher. Britanicul a esuat in incercarile sale de a trece de german, dupa cateva tentative pe exteriorul primului viraj. In spatele lor, Felipe Massa se apropia si mai mult, insa in turul 25 el a lovit usor masina intarziata a lui Chandock, aripa fata a masinii Ferrari fiind afectata, insa nu atat cat sa fie nevoie de o trecere pe la boxe.

Nico Rosberg demonstra undeva in spatele plutonului, cat de greu este sa depasesti la Montmelo, chiar si cu o masina superioara. Germanul de la Mercedes a urcat in turul 51 pe pozitia 15, reusind intr-un final sa treaca de Barichello, insa dupa inca un pit-stop a ramas blocat in urma lui Nico Hulkenberg. Lui Rosberg i-au fost necesare mai mult de 10 tururi pentru a trece, insa tanarul german, ocupantul pozitiei a doua in clasamentul general inainte de aceasta cursa, a terminat doar pe 14.

Cu 11 tururi inainte de final, Vettel a iesit pe nisipul din afara virajului sapte. Dupa un schimb de pneuri el primeste insa avertizarea ca franele sale sunt pe moarte, dar cu un avantaj de peste 20 de secunde in fata lui Schumacher, el si-a putut proteja locul chiar si cu un ritm mult mai precaut.

Ocupantul celei de-a doua pozitii nu a fost insa atat de norocos. Cu doar doua tururi inainte de final, pneul stanga-fata al masinii lui Hamilton a cedat, ducand la abandonul englezului. Astfel, Alonso a urcat pe pozitia secunda, iar Vettel a prins ultimul loc al podiumului.

Abandonati au mai fost Bruno Senna, Pedro de la Rosa si Heikki Kovalainen inca din primele tururi. Karun Chandock a tras pe dreapta in turul 31 din cauza unei probleme tehnice, iar cinci tururi mai tarziu a fost randul si al lui Sebastien Buemi sa abandoneze.

In clasament, Jenson Button isi pastreaza prima pozitie, in timp ce Alonso urca pe locul doi, la doar trei puncte in urma britanicului. Aceeasi este situatia si la constructori, unde McLaren este in frunte, in fata echipei Ferrari.

Iata rezultatul Marelui Premiu al Spaniei:


LOC PILOT ECHIPA DIFERENTA OPRIRI
1 M. Webber Red Bull 1:35:44.101  1
2 F. Alonso Ferrari +24.0  1
3 S. Vettel Red Bull +51.3  2
4 M. Schumacher Mercedes +1:02.1 1
5 J. Button McLaren +1:03.7 1
6 F. Massa Ferrari +1:05.7 1
7 A. Sutil Force India +1:02.9 1
8 R. Kubica Renault +1:13.6 1
9 R. Barrichello Williams +1 lap 1
10 J. Alguersuari Toro Rosso +1 lap 2
11 V. Petrov Renault +1 lap 1
12 K. Kobayashi Sauber +1 lap 1
13 N. Rosberg Mercedes +1 lap 2
14 L. Hamilton McLaren +2 laps 1
15 V. Liuzzi Force India +2 laps 1
16 N. Hulkenberg Williams +2 laps 1
17 J. Trulli Lotus +3 laps 1
18 T. Glock Virgin +3 laps 1
19 L. di Grassi Virgin +4 laps 1
20 S. Buemi Toro Rosso +24 laps 4
21 K. Chandhok HRT +39 laps 1
22 P. de la Rosa Sauber +48 laps 2
23 B. Senna HRT +66 laps 1
24 H. Kovalainen Lotus Nu a luat startul 1



2 comentarii:

F1 jocker12 on 09.05.2010, 18:29 spunea...

aliniatul 4 - tonio liuzzi a facut oprirea la boxe in .... turul... nu virajul :)

Lucian on 09.05.2010, 19:14 spunea...

L-am citit de trei ori inainte sa il public si tot nu am observat-o. Merci! :)

Trimiteți un comentariu

 

Arhiva Blog

Formula1.com - Latest Interviews

Site Info

eXTReMe Tracker
Free Page Rank Tool

Aphelyon Formula 1 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template