07 iunie 2009

Turcia - A patra victorie consecutiva pentru Button



Jenson Button a castigat a patra cursa consecutiva in acest an, in Marele Premiu al Turciei. Pe locul al doilea a terminat australianul Mark Webber, urmat de coechipierul sau de la Red Bull, Sebastian Vettel.

Vettel a avut un start bun, beneficiind si de partea curata si ramanand pe prima pozitie dupa primele viraje, insa presiunea din partea lui Button si-a facut simtita prezenta in virajul noua, cand germanul a iesit prea larg peste vibrator, moment in care Button a preluat conducerea si nu a mai pierdut-o. Pentru pozitia a treia s-au batut in primul tur Jarno Trulli si Mark Webber, pilotul Red Bull fiind in castig de cauza.

Coechipierul lui Button, Rubens Barichello a avut un start foarte slab de pe locul al treilea. El era pe 13 la finalul primului tur.

Nenorocirile pentru Barichello nu s-au oprit aici. In incercarea de a reveni macar in puncte, brazilianul a agatat masina lui Kovalainen, dupa o lupta stransa, si a sfarsit printr-o rasucire la intrare in virajul 9. A ajuns pe pozitia 17. A urmat inca o ciocnire usoara, inainte ca veteranul sa aduca masina Brawn la boxe. Este primul abandon al echipei.

Plecat din pole-position, Vettel spera ca o masina usoara il va ajuta sa ia un avans linistitor. Germanul insa, pe langa greseala din primul tur, a optat pentru o strategie cu trei opriri, fapt ce i-a compromis cursa. Atat Button cat si Webber au avut cate doua opriri la boxe, Vettel fiind batut in final de amandoi.

Jarno Trulli a ramas pe aceeasi pozitie a patra pe care a castigat-o la start. In urma sa insa, a fost o lupta continua pentru celelalte patru pozitii aducatoare de puncte.

Dupa un start foarte bun, Nico Rosberg a obtinut cea mai buna pozitie a sa din acest an, pozitia a cincea. Plecat de pe sapte, Felipe Massa a castigat un loc, dupa ce coechipierul sau a 'alunecat' incet inafara punctelor, pe locul noua.

Pe locul sapte a venit polonezul de la BMW, Robert Kubica. Acestea sunt primele puncte ale sale in acest sezon.

Dupa un prim stint extrem de lung, Timo Glock alerga la un moment dat pe pozitia a cincea, ca in final sa termine pe opt. Germanul a plecat de pe pozitia 13.

Cu Rosberg, Kubica si Glock venind din afara punctelor, Raikkonen si Alonso au fost cei care au cedat locurile. Cei doi campioni mondiali au terminat pe locurile noua si zece.

Celalalt campion mondial, Lewis Hamilton a urcat in final pe 13, chiar inaintea coechipierului sau. Britanicul a avut parte de lupte roata-la-roata ata cu debutantul Buemi cat si cu Piquet, fiind depasit de ambii. Piquet a facut probabil cea mai frumoasa depasire a sa de pana acum, asupra lui Hamilton in ultimul complex de viraje.

Cel care a incheiat grila a fost Sebastien Bourdais, la un tur in urma liderilor. Abandonuri au fost doar doua, Fisichella intrand la garaj dupa doar patru tururi.

Rezultatele Marelui Premiu al Turciei, de la Istanbul:

1 J. Button Brawn GP 1:26:24.848
2 M. Webber Red Bull + 6.714
3 S. Vettel Red Bull + 7.461
4 J. Trulli Toyota + 27.843
5 N. Rosberg Williams + 31.539
6 F. Massa Ferrari + 39.996
7 R. Kubica BMW Sauber + 46.247
8 T. Glock Toyota + 46.959
9 K. Räikkönen Ferrari + 50.246
10 F. Alonso Renault F1 + 1:02.420
11 N. Heidfeld BMW Sauber + 1:04.327
12 K. Nakajima Williams + 1:06.376
13 L. Hamilton McLaren + 1:20.454
14 H. Kovalainen McLaren + 1 laps
15 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1 laps
16 N. Piquet jr. Renault F1 + 1 laps
17 A. Sutil Force India F1 + 1 laps
18 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1 laps

Abandonuri
19 R. Barrichello Brawn GP + 11 laps
20 G. Fisichella Force India F1 + 54 laps

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Arhiva Blog

Formula1.com - Latest Interviews

Site Info

eXTReMe Tracker
Free Page Rank Tool

Aphelyon Formula 1 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template