21 iunie 2009

Red Bull a dominat Marele Premiu al Marii Britanii


Sebastian Vettel a obtinut a doua victorie a sa in acest sezon, si prima din cariera pe circuit uscat. Echipa austriaca a avut si mai multe motive de bucurie, cu Mark Webber terminand pe locul al doilea si aducand a doua dubla a echipei.

Vettel a avut un start foarte bun si si-a pastrat prima pozitie obtinuta in calificarile de ieri. Germanul a fost foarte rapid, cel putin in primul stint cand era mai rapid cu o secunda pe tur decat restul pilotilor.

Pozitia sa nu a fost amenintata deloc pe tot parcursul cursei. In spatele sau, Barichello si Webber si-au pastrat si ei pozitiile doi si trei. Australianul a stat insa pe circuit cu un tur mai mult decat brazilianul in primul stint, fapt ce i-a permis sa castige al doilea loc in timpul opririlor la boxe.

Mai in spate, primul viraj al cursei a fost unul foarte aglomerat, in care unii piloti fie au castigat foarte multe locuri, fie le-au pierdut. Din prima categorie face parte Raikkonen, care a reusit pe exterior sa urce de pe locul noua pana pe cinci; la polul opus s-au aflat Button si Trulli. Cei doi au fost prinsi la mijloc imediat dupa start si au pierdut mai multe locuri. In final, britanicul a reusit sa revina pe locul obtinut in calificari, locul sase, insa italianul de la Toyota a treebuit sa se multumeasca doar cu locul sapte, dupa ce plecase de pe pozitia a patra.

Marele castigator de astazi a fost Felipe Massa. Brazilianul de la Ferrari a plecat in cursa de pe locul 11, insa o strategie bine gandita l-a adus pe acesta pana pe locul patru, amenintandu-l la final chiar si pe Barichello pentru ultima treapta pe podium. Ferrari au terminat cu ambele masini in puncte, cu Raikkonen pe locul opt.

O cursa linistita a avut Nico Rosberg, care a castigat doua pozitii si terminand pe locul cinci. Coechipierul sau am putea spune ca a fost perdantul cursei. Strategia sa, cu un prim stint foarte scurt, nu a fost cea mai potrivita, japonezul alunecand la final pana pe pozitia 11.

Luptele roata la roata au caracterizat a doua jumatate a plutonului de-a lungul cursei. Aceste lupte i-au avut ca protagonisti, in anumite faze ale cursei, pe pilotii BMW, Renault si McLaren.

Force India a continuat sa arate un ritm imbunatatit, cu Fisichella obtinand un loc 10 foarte solid.

Singurele abandonuri ale zilei au fost semnate de Sebastien Bourdais si Heikki Kovalainen. Cei doi au avut un incident la intrare in virajul Vale, in care Bourdais a pierdut aripa fata, iar Kovalainen a iesit cu o pana pe partea stanga-spate. Ambii au trecut pe la boxe, iar in turul urmator au adus masinile la garaje.

Rezultatele Marelui Premiu al Marii Britanii, de la Silverstone:

1 S. Vettel Red Bull 1:22:49.328
2 M. Webber Red Bull + 15.188
3 R. Barrichello Brawn GP + 41.175
4 F. Massa Ferrari + 45.043
5 N. Rosberg Williams + 45.915
6 J. Button Brawn GP + 1:06.285
7 J. Trulli Toyota + 1:08.307
8 K. Räikkönen Ferrari + 1:09.622
9 T. Glock Toyota + 1:09.823
10 G. Fisichella Force India F1 + 1:11.522
11 K. Nakajima Williams + 1:14.023
12 N. Piquet jr. Renault + 1 laps
13 R. Kubica BMW + 1 laps
14 F. Alonso Renault + 1 laps
15 N. Heidfeld BMW + 1 laps
16 L. Hamilton McLaren + 1 laps
17 A. Sutil Force India F1 + 1 laps
18 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1 laps

Abandonuri
19 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 23 laps
20 H. Kovalainen McLaren + 24 laps

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Arhiva Blog

Formula1.com - Latest Interviews

Site Info

eXTReMe Tracker
Free Page Rank Tool

Aphelyon Formula 1 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template