29 iulie 2009

Este oficial: BMW paraseste F1

Constructorul BMW a anuntat ca se retrage din Formula 1 la sfarsitul acestui sezon. Anuntul a venit astazi intr-o conferinta de presa tinuta la Munich, Germania, unde au fost prezenti oficialii BMW, Norbert Reithofer si Klaus Draeger impreuna cu seful echipei de F1, Mario Theissen.

Constructorul german este al doilea manufacturier care se retrage din Formula 1, dupa Honda la sfarsitul anului trecut. Decizia a fost luata inainte de a semna Acordul COncorde, care i-ar fi obligat sa ramana in F1 pana in 2012.

"Desigur ca noi, ca angajati in Hinwill si Munich, am fi vrut sa continuam campania ambitioasa si sa aratam ca acest sezon a fost doar o exceptie, dupa trei ani de succese. Dar inteleg ca aceasta decizie a fost luata dintr-o perspectiva corporativa. Acum ne vom concentra in totalitate pe restul sezonului si vom incerca sa avem rezultate bune, ca un bun ramas Formulei 1.", a spus Mario Theissen.

BMW a intrat pentru prima data ca si constructor in sapte curse din timpul sezoanelor 1952 si 1953. A urmat o perioada in care a furnizat motoare unor echipe ca Brabham (in anii '80) si Williams (din 2000).

In 2005, constructorul german a cumparat echipa Sauber, iar in 2006 noua echipa ii alinia la startul sezonului pe Jacques Villeneuve si Nick Heidfeld. La jumatatea sezonului, canadianul a fost inlocuit cu primul polonez din F1, Robert Kubica. Acesta a adus echipei primul pole-position, in Bahrain 2008, dupa care si prima victorie, in Canada acelasi an. BMW a terminat sezoanele 2007 si 2008 in primele trei locuri in clasamentul constructorilor.

Anul 2009 este insa unul de cosmar pentru echipa, acesta fiind unul din motivele acestei decizii, alaturi de criza care a afectat industria auto. Echipa se afla pe locul opt in clasament in acest moment cu doar 8 puncte.

Alte echipe ar putea calca pe urmele Honda si BMW, echipe ca Renault sau Toyota. Echipa franceza a inregistrat anul trecut cele mai mari cheltuieli din istoria Formulei 1 - 260 de milioane de dolari, cu 38% mai mult fata de 2007. Zvonurile spun ca echipa ar putea fi vanduta unui magnat rus, Alisher Usmanov, care este proprietarul noului sponsor al echipei, MegaFon.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Arhiva Blog

Formula1.com - Latest Interviews

Site Info

eXTReMe Tracker
Free Page Rank Tool

Aphelyon Formula 1 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template