16 ianuarie 2009

Ron Dennis - o viata in Formula 1

Ron Dennis a anuntat astazi ca renunta la conducerea echipei McLaren incepand cu 1 martie. Locul sau va fi luat de actualul CEO, Martin Whitmarsh in timp ce Dennis se va ocupa in continuare de productia masinilor de strada in cadrul McLaren Group.

"Era timpul ca Martin sa ocupe aceasta pozitie. A fost decizia mea.", explica Dennis. "Cat despre mine, voi continua ca director al McLaren Group si inca intentionez sa merg la cat mai mult curse, pentru ca voi ramane un fan inrait. Cursele mi-au intrat in sange si nimic nu imi va distrage atentia de la acest sport sau de la succesul companiei."

Ron Dennis a intrat in motorsport in anul 1966 ca mecanic pentru pilotul Jochen Rindt inainte de a-si forma echipa de F2 numita "Rondel", impreuna cu Neil Trundle. In 1980 el preia controlul echipei McLaren iar in 1981 echipa incepe din nou sa castige curse, cu victoria lui John Watson de la Silverstone.

In 1984 munca sa este rasplatita cu 12 victorii din 16 curse si cu ambele titluri castigate. Niki Lauda a fost campion in acel an, cu jumatate de punct in fata coechipierului sau, Alain Prost, care urma sa castige titlul cu McLaren in '86.

In 1988, McLaren domina din nou, cu 15 victorii din 16 curse si ambele titluri. In ciuda acestui lucru, Dennis avea de tinut sub control doua caractere puternice, celebrul duo format din Alain Prost si Ayrton Senna. La mijlocul anului '89 insa, era clar ca Dennis nu ii mai putea controla pe cei doi piloti ai sai aflati in razboi. Dupa lupta de la San Marino, cei doi s-au lovit in cursa de la Suzuka, fapt ce i-a pus francezului titlul in mana. Prost a parasit apoi echipa pentru a merge la Ferrari, fiind inlocuit de Gerhard Berger.

La inceputul anilor '90, McLaren continua sa domine, Senna castigand doua titluri consecutive in '90 si '91. Echipa a semnat cu un talentat nou-venit, Mika Hakkinen ca pilot de teste in 1992, insa cu Williams in plina ascensiune, McLaren nu a mai castigat nici un titlu timp de 7 ani.

In octombrie 1994, Dennis a semnat cu Mercedes pentru furnizarea de motoare, o colaborare care inca rezista. Doi ani mai tarziu, face o alta achizitie importanta, cooptandu-l pe designerul de la Williams, Adrian Newey. Cu acesta in postura de director tehnic, McLaren castiga ambele titluri in 1998 impreuna cu Mika Hakkinen. Finlandezul a castigat titlul Pilotilor si in 1999 insa la Constructori, Ferrari au facut legea, la fel ca si in urmatorii 5 ani.

In 2007 Dennis l-a adus in echipa pe dublul campion, Fernando Alonso, avand din nou ambii piloti in lupta pentru titlu, insa echipa a avut de suferit de pe urma neintelegerilor dintre Alonso si Hamilton, o situatie similara cu cea din 1989. Pe langa aceasta, cazul spionajului din acelasi an a dus la amendarea echipei cu 100 milioane de dolari si la descalificarea ei din campionatul Constructorilor.

Sezonul 2008, ultimul al lui Dennis ca sef al echipei, a fost probabil cel mai disputat din ultimii ani, iar protejatul sau, Lewis Hamilton a reusit sa aduca primul titlu la piloti, dupa cele ale lui Hakkinen. Insa la fel ca si in '99, Ferrari a reusit sa ia inca o data trofeul la Constructori.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Formula1.com - Latest Interviews

Site Info

eXTReMe Tracker
Free Page Rank Tool

Aphelyon Formula 1 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template