23 decembrie 2009

E oficial: Schumacher revine în 2010!


Michael Schumacher a confirmat în această dimineaţă că va reveni în Formula 1, după trei ani de pauză.

Septuplul campion mondial a semnat un contract pe un an cu echipa Mercedes, unde îi va fi coechipier conaţionalului său Nico Rosberg.

"Motivul este destul de simplu. Am primit un telefon de la Ross Brawn în noiembrie şi m-a rugat să concurez din nou, spunându-mi că Mercedes se vor implica în F1.

Nu am părăsit niciodată circuitele, şi după trei ani mi-am recăpătat energia. După ce m-am jucat în motociclism, sunt pregătit pentru lucrurile serioase.", a spus germanul.

Acest anunţ vine cu doar 11 zile înainte de a 41-a aniversare a sa, facându-l cel mai în vârstă pilot de pe grila de anul viitor.

Schumacher a fost la un pas să revină incă din acest an, când Ferrari l-au chemat să îl înlocuiască pe Massa după accidentul brazilianului din Ungaria. Nu a putut să o facă din cauza unei răni la gât - în urma unui accident de motocicletă. Acum, Schumi spune că totul este OK şi că gâtul său "a avut timp să se vindece complet".
Continue Reading...

11 decembrie 2009

FIA a aprobat noul sistem de punctare


Astăzi s-au oficializat câteva măsuri importante pentru sezonul 2010 de Formula 1.

• În primul rand, noul sistem de punctare propus ieri de Comisia de F1 a fost aprobat astăzi de către Consiliul Mondial. Astfel, anul viitor primii 10 clasați la finalul cursei vor incasă puncte după cum urmează:

Loc Puncte
1   25
2   20
3   15
4   10
5   8
6   6
7   5
8   3
9   2
10  1

• Calendarul a suferit și el câteva modificări minore fata de cel provizoriu anunțat acum câteva luni. Abu Dhabi va fi din nou ultima cursă a sezonului.

Calendarul 2010

14 Martie Bahrain
28 Martie Australia
4 Aprilie Malaysia
18 Aprilie China
9 Mai Spania
16 Mai Monaco
30 Mai Turia
13 Iunie Canada
27 Iunie Europa (Valencia)
11 Iulie Marea Britanie
25 Iulie Germania
1 August Ungaria
29 August Belgia
12 Septembrie Italia
26 Septembrie Singapore
10 Octombrie Japonia
24 Octombrie Coreea
7 Noiembrie Brazilia
14 Noiembrie Abu Dhabi

• Și nu în ultimul rând, o dorință mai veche a fanilor a fost îndeplinită: foști piloți de F1 vor fi incluși în echipa de stewarzi prezenți la fiecare cursă. De asemenea, numărul acestor stewarzi va fi redus.
Continue Reading...

10 decembrie 2009

Un nou sistem de punctare


FIA va decide mâine dacă un nou sistem de punctaj va fi introdus din 2010.

O comisie formată din membri reprezentativi ai Formulei 1, în frunte cu Bernie Ecclestone, a propus astăzi în Monaco un nou sistem de punctaj. Masura vine în urma extinderii grilei de la 10 la 13 echipe pentru 2010.

Ecclestone a încercat la începutul acestui an să introducă sistemul medaliilor pentru primele trei poziții, însă aceasta încercare a eșuat. Nou-înființată Comisie a Formulei 1 - formată după semnarea noului Acord Concorde - aduce acum o propunere complet diferită. Primii 10 clasați ar urma să primească puncte, fata de 8, numărul actual de poziții aducătoare de puncte.

Prin acest sistem, câștigătorul cursei ar urma să primească 25 de puncte, locul al doilea 20, al treilea 15, al patrulea 10, al cincilea 8, al șaselea 6, al șaptelea 5, al optulea 3, al nouălea 2, și 1 punct pentru cel care va veni pe locul 10.

Propunerea va ajunge pe masa Consiliului Mondial de Motorsport vineri, tot în Monaco, spre aprobare.



Au avut loc numeroase discuții în această saptamana la Monaco, în vederea îmbunătățirii Formulei 1 în nouă era, una în care manufacturierii au rămas minoritari. WMSC va avea mâine de aprobat și câteva schimbări în cele două Regulamente - Tehnic și Sportiv, iar FIA și FOM (Formula One Management) își vor uni forțele pentru o comunicare mai facilă cu mass-media și fanii.

Între timp, Comisia a aprobat și schimbarea numelui echipei Brawn în Mercedes.

Continue Reading...

Lansări la comun în ianuarie


Spre deosebire de anii precedenți, echipele de Formula 1 își vor lansa monoposturile din 2010 în cadrul aceluiași eveniment, la sfârșitul lunii ianuarie.

Atât Nick Fry de la Mercedes GP cât și Tony Fernandes de la Lotus au confirmat faptul că echipele au luat în calcul aceasta posibilitate, locația evenimentului fiind Valencia, Spania.

"Avem intenția să transformăm acest eveniment într-unul important, și primim foarte mult ajutor din partea Valenciei în ceea ce privește investiția, comunicațiile și marketingul să facem posibil acest lucru.", a spus Fry.

Directorul executiv de la Mercedes GP este încrezător că această idee va fi acceptată de către Asociația Echipelor în sedinta din aceasta după-amiaza, și că acest lucru va demonstra bună cooperare din cadrul FOTA.

Cu toate astea, Fernandes nu crede că masina Lotus va fi gata de lansare până la dată propusă: "Nu voi avea o mașină până atunci. Aș putea veni cu o macheta."

Continue Reading...

07 decembrie 2009

Silverstone rămâne în calendar



Marele Premiu al Marii Britanii a fost salvat, după ce Bernie Ecclestone a ajuns la o înțelegere cu oficialii Silverstone Circuits Limited.

Aceasta înțelegere garantează că Marea Britanie va avea un Mare Premiu pentru 17 ani de acum înainte.

"Întotdeauna am avut contracte pe cinci ani și nu am putut investi îndeajuns pentru dezvoltare. Dar acum, în 17 ani avem posibilitatea să investim şi să mergem înainte.

Acum trebuie să vindem foarte multe bilete, să promovăm evenimentul, şi să aducem un număr mare de spectatori, așa cum am făcut-o și în acest an, când am avut 230.000 de oameni în cele trei zile", a declarat managerul circuitului Richard Phillips.

Marele Premiu al Marii Britanii a fost pus sub semnul întrebării în ultimele luni, după ce Donington nu a reușit să facă rost de banii necesari pentru organizarea cursei în 2010.
Continue Reading...

04 decembrie 2009

Kimi trece la raliuri


Kimi Raikkonen a anuntat astazi ca a semnat cu Citroen pentru un sezon in Campionatul Mondial de Raliuri (WRC).

Campionul din 2007 a fost inlocuit la Ferrari de Fernando Alonso, la sfarsitul acestui sezon, iar plecarea finlandezului in WRC a venit intr-un moment in care se credea ca va semna pentru 2010 cu Mercedes GP.

"Intotdeauna am vrut sa concurez in raliuri intr-un anumit moment al carierei mele. Este o noua, dar foarte incitanta provocare", a spus Raikkonen.

Dupa ce a ramas fara volan la Ferrari, Kimi a spus ca isi va lua un an de pauza de la F1 daca nu gaseste o masina competitiva pentru sezonul urmator.

In WRC, el va concura in 12 din cele 13 etape ale Campionatului din 2010, si il va avea drept copilot pe Kaj Lindstrom - care i-a fost de asemenea copilot si campionului mondial de raliuri Tommi Makinen.

"Pentru moment avem un contract doar pe un an, dar vom vedea cum decurg lucrurile. Astept cu interes testele si prima etapa a sezonului," a spus finlandezul, care va pilota una din cele mai competitive masini - un Citroen C4, in cadrul echipei de juniori a campioanei mondiale.

Continue Reading...

03 decembrie 2009

Tinerii au incheiat saptamana de teste

Cele trei zile de teste alocate tinerilor piloti s-au incheiat astazi.

In prima zi de pe circuitul Jerez, din Spania, Andy Soucek a fost cel mai rapid pentru Williams. El a fost urmat de Paul di Resta (Force India), Gary Paffet (McLaren), Daniel Ricciardo (Red Bull) si Jules Bianchi (Ferrari). Cel mai lent a fost rezerva de la Toro Rosso, Brandon Hartley.

In cea de-a doua zi, pilotul de teste de la McLaren, Gary Paffet, a dictat ritmul reusind sa coboare sub 1:19 pe tur. El a fost urmat de pilotul de anul viitor al lui Williams, Nico Hilkenberg, si de Ricciardo, di Resta si Gutierrez (BMW). In coada a fost tot o masina Toro Rosso, de aceasta data pilotata de Mirko Bortolotti.

In cea de-a treia si ultima zi, Daniel Ricciardo a spulberat concurenta realizand cel mai bun timp, cu peste o secunda mai rapid fata de cei din urma sa. Pe locul al doilea a terminat di Resta cu a sa Force India, urmat de Paffett pentru Mclaren si Conway pentru Brawn.

Iata timpii cumulati ai celor trei zile:

Data   Pilot      Echipa      Timp
03-Dec Ricciardo  Red Bull    1:17.418
02-Dec Paffett    McLaren     1:18.718  

03-Dec di Resta   Force India 1:18.736
03-Dec Conway     Brawn       1:19.096   
01-Dec Soucek     Williams    1:19.168  
02-Dec Hulkenberg Williams    1:19.184 
03-Dec Baguette   BMW         1:19.356  
03-Dec Turvey     McLaren     1:19.358  
03-Dec Ericsson   Brawn       1:19.382  
03-Dec di Grassi  Renault     1:19.602  
01-Dec Bianchi    Ferrari     1:19.626
03-Dec Hildebrand Force India 1:19.873 

02-Dec Gutierrez  BMW         1:20.190  
01-Dec Rossi      BMW         1:20.227  
01-Dec Baguette   Renault     1:20.511  
03-Dec Lopez      Ferrari     1:21.068  
03-Dec Zampieri   Ferrari     1:21.279  
01-Dec Hartley    Toro Rosso  1:21.325  
02-Dec Tung       Renault     1:21.492  
03-Dec Zipoli     Ferrari     1:21.725  
02-Dec Bortolotti Toro Rosso  1:21.761


Continue Reading...

Sauber va fi pe grila


FIA a anuntat astazi ca Sauber a primit ultimul loc pe grila din 2010. Echipa elvetiana va fi cea cu numarul 13, dupa ce Toyota s-a retras si ea, la fel ca BMW, la sfarsitul acestui sezon.

"Tinand cont ca a semnat Acordul Concorde, BMW Sauber a primit al 13-lea loc in Campionat, luand locul echipei Toyota.", se arata in comunicatul FIA.

Dupa atatea luni de incertitudini, Peter Sauber spune ca acum echipa va intra in negocieri serioase cu potentiali sponsori si piloti.

Continue Reading...

30 noiembrie 2009

Turvey si Paffett vor testa pentru McLaren

Oliver Turvey si Gary Paffett vor testa incepand de maine pentru echipa McLaren.

Turvey vine din Seria Mondiala Renault 3.5, unde a terminat pe locul al patrulea in acest sezon, iar in prezent piloteaza pentru iSport in GP2 Asia. De asemenea, britanicul de 22 de ani a castigat premiul McLaren Autorsport BRDC, in anul 2006.

Paffet activeaza in campionatul german de turisme (DTM), unde a terminat pe locul al doilea in acest sezon, si a castigat titlul acestei serii in anul 2005. In ultimii cinci ani el a fost pilotul de teste al echipei din Woking, alaturi de Pedro de la Rosa.

La fel ca ceilalti 18 piloti, care vor fi prezenti pe circuitul de la Jerez in urmatoarele trei zile, cei doi sunt in cautarea unui post de pilot in campionatul 2010 de Formula 1.

Iata lista updatata a celor 20 de tineri piloti:

BMW
Alexander Rossi
Esteban Gutiérrez

Mercedes GP
Mike Conway
Marcus Ericsson

Ferrari
Jules Bianchi
Daniel Zampieri
Marco Zipoli
Pablo Sánchez López

Force India
J.R. Hildebrand
Paul di Resta

McLaren
Gary Paffett
Oliver Turvey

Red Bull Racing
Daniel Ricciardo

Renault
Bertrand Baguette
Ho-Pin Tung
Lucas di Grassi

Toro Rosso
Brendon Hartley
Mirko Bortolotti

Williams
Andy Soucek
Nico Hülkenberg
Continue Reading...

27 noiembrie 2009

BMW a redevenit Sauber


Peter Sauber a cumparat echipa BMW, dupa ce negocierile dintre germani si Quadbak au esuat.

Sauber a vandut echipa, care ii purta numele, la sfarsitul anului 2005 constructorului german. De atunci, elvetianul a ramas un simplu actionar al echipei.

Firma de investitii Quadbak a cumparat initial, in acest an, actiunile detinute de BMW, insa acum, echipa a facut oficial faptul ca numele Sauber va reveni.

"Sunt foarte usurat ca am gasit o solutie. Asta inseamna ca putem pastra baza din Hinwill si majoritatea angajatilor," a declarat Peter Sauber.

Pentru a asigura viitorul echipei, 35% din numarul angajatilor isi vor pierde slujbele. Astfel ca, din 388 de oameni, doar 250 vor ramane in cadrul noului format al echipei.

Chiar daca echipa a fost salvata, problemele nu se opresc aici. Desi Toyota s-a retras, exista zvonuri care sugereaza ca japonezii si-au vandut echipa si locul pe grila de anul viitor. In acest caz, Sauber ramane la mila adversarilor. Unii dintre acestia nu au vrut sa dea votul de incredere pentru Quadbak din cauza incertitudinilor in ceea ce priveste noua conducere.

O data cu revenirea lui Sauber, insa, am putea vedea o grila cu 28 de masini in 2010.

Continue Reading...

26 noiembrie 2009

Teste pentru incepatori


Echipele vor iesi din nou pe circuit saptamana viitoare, pentru trei zile de teste cu piloti incepatori.

De anul acesta, testele din timpul sezonului au fost interzise, la fel ca si cele de dupa incheierea campionatului. Testele oficiale vor incepe abia din februarie, dar saptamana viitoare, echipele vor avea trei zile in care vor da sansa unor piloti tineri sa conduca masinile folosite in sezonul 2009 de Formula 1.

Toate cele noua echipe ramase - dupa retragerea Toyota - se vor duce la Jerez, in Spania, de pe 1 pana pe 3 decembrie.

Desi s-a retras din F1, BMW isi va onora intelegerea cu Alexander Rossi si Esteban Gutierrez, drept rasplata pentru castigarea finalei Formulei BMW de anul trecut, si respectiv, titlului European.

Brawn GP/Mercedes GP ii va avea la volan pe Mike Conway si Marcus Ericsson. Primul a fost pilotul de teste al echipei in 2007 si 2008, pe cand aceasta se numea Honda; cel de-al doilea este campionul din acest an al Formulei 3 japoneze.

Ferrari il va avea in primele doua zile pe Jules Bianchi, campionul din Formula 3 Euro Series, iar in ultima zi, pe primii trei clasati in Formula 3 italiana din acest an - Daniel Zampieri, Marco Zipoli si Pablo Sanchez Lopez.

Paul di Resta va reveni intr-un cockpit de F1, dupa ce a testat anul trecut pentru McLaren. Scotianul este vice-campionul DTM de anul trecut, iar in acest an a terminat al treilea. El va pilota saptamana viitoare pentru Force India. Alaturi de el se va afla americanul JR Hildebrand, campionul Indy Lights.

Daniel Ricciardo - campionul Formulei 3 britanice - se va afla in masina Red Bull in toate cele trei zile, iar la Toro Rosso, au fost alesi pilotul de rezeva Brandon Hartley si italianul Mirko Bortolotti.

Renault ii va inmana masina, in prima zi, lui Bertrand Baguette, campionul Seriei Mondiale Renault din acest an. In celelalte doua zile, pilotul de rezerva al echipei, Lucas di Grassi, si pilotul chinez Ho-Pin Tung vor pilota monopostul francez.

Primul campion al proaspetei Formula 2, Andy Soucek va pilota monopostul Williams marti, urmand ca Nico Hulkenberg, pilotul oficial al echipei in 2010, sa preia stafeta pentru ultimele doua zile.

McLaren nu a anuntat cine va pilota, insa este de asteptat ca Garry Paffet, pilotul de teste al echipei, sa fie in monopostul britanic in toate cele trei zile.

Iata programul de saptamana viitoare:

Echipa        Prima zi        A doua zi           A treia zi

BMW Sauber    A.Rossi         E.Gutierrez         -
 

Mercedes GP   M.Conway        M.Conway            M.Conway
              M.Ericsson
     M.Ericsson          M.Ericsson 

Ferrari       J.Bianchi       J.Bianchi           D.Zampieri
                                                  M.Zipoli
                                                  P.Sánchez López
 

Force India   J.Hildebrand    P.Di Resta          P.Di Resta
              P.Di Resta      J.Hildebrand        J.Hildebrand
 

Red Bull      D.Ricciardo     D.Ricciardo         D.Ricciardo

Renault       B.Baguette      L.di Grassi         Ho-Pin Tung
 

Toro Rosso    B.Hartley       M.Bortolotti        M.Bortolotti
 

Williams      A.Soucek        N.Hulkenberg        N.Hulkenberg

Continue Reading...

08 noiembrie 2009

Sezonul 2010 - situatia la zi


Au fost cateva mutari importante in ultimul timp, pe scena Formulei 1, pe care eu nu le-am notat. Incerc sa recuperez acum prin a trece in revista noutatile care ne asteapta din 2010.

In primul rand, piata pilotilor a fost foarte activa in ultimele saptamani. Williams au semnat cu Rubens Barichello si Nico Hulkenberg (campionul din GP2), iar Campos au readus numele de Senna acolo unde ii este locul. Este vorba de Bruno, nepotul legendei numite Ayrton Senna.

Confirmati pana acum:

Ferrari - Fernando Alonso si Felipe Massa
McLaren - Lewis Hamilton
Red Bull - Sebastian Vettel si Mark Webber
Renault - Robert Kubica
Williams - Rubens Barichello si Nico Hulkenberg
Campos - Bruno Senna

In ceea ce priveste situatia echipelor, stim deja ca Manor, USF1 si Campos sunt noile venite in Marele Circ, si ca BMW si-a anuntat retragerea devreme in acest sezon.

Ultimele noutati, insa, sunt ca Toyota s-a retras si ea, anuntul venind pe 4 noimebrie, la doar cateva zile de la ultima cursa a sezonului 2009.

In zona motoare, singurele care nu s-au hotarat inca ce vor folosi in 2010 sunt Brawn si Toro Rosso. Este de asteptat, insa, ca echipa campioana sa ramana cu Mercedes, ba chiar ca manufacturierul sa cumepere 70% din echipa lui Ross Brawn.

Williams au facut oficial ca vor fi propulsati de Cosworth, iar Red Bull vor continua cu Renault, in ciuda frustrarilor din acest sezon.

Calendarul a fost anuntat deja si Bahrain va fi cel ce va deschide sezonul 2010, iar Brazilia il va inchide.

Incertitudinile sunt la Canada - care inca asteapta finalizarea contractului - Marea Britanie - lupta se da intre Donington si Silverstone - iar Coreea trebuie sa isi construiasca un circuit.

Regulamentele au suferit o serie de alte modificari pentru 2010, dintre care se pot aminti:

- interzicerea realimentarii in timpul cursei;
- calificarile vor avea acelasi format ca si in 2009, doar ca in primele doua parti vor fi eliminati cate 8 piloti;
- FOTA a cazut de acord sa renunte la KERS, desi nu e interzis prin regulament;
- vor disparea acele capace aerodinamice de la roti;
- greutatea minima a masinilor a fost marita de la 605 la 620;
- numarul upgrade-urilor aerodinamice va fi limitat;
- testele din timpul sezonului vor fi interzise si in 2010;
- numarul membrilor echipei care participa la un Mare Premiu va fi restrictionat.


Continue Reading...

07 noiembrie 2009

Un sezon complicat (II) - Politica


Ne-am obisnuit in ultimii ani cu scandalurile de orice fel. Anul asta nu a facut exceptie, si am avut parte de o multime de controverse, amenintari, amende, dar si cel mai mare scandal din istorie, toate intrerupte din cand in cand de cate un Mare Premiu.

Inca din prima cursa, McLaren au revenit in atentia FIA. Dupa Australia, Hamilton a fost interogat de catre stewarzi in legatura cu un incident dintre el si Trulli, in timpul unei neutralizari. Explicatiile sale au dus la penalizarea italianului, si promovarea pilotului McLaren de pe patru pe locul al treilea. Dar, acest mic incident de cursa s-a transormat mai apoi intr-un adevarat scandal, dupa ce s-a aflat ca, de fapt, Hamilton spusese o cu totul alta versiunea jurnalistilor. In saptamana urmatoare, el a recunoscut ca a mintit in fata oficialilor cursei si a insistat ca a fost ideea echipei. Toate astea au dus la descalificarea sa din acea cursa si la pierderea unuia dintre cei mai longevivi oameni ai echipei - Dave Ryan.

La scurt timp, aceasta intamplare a fost uitata, intrucat altele au fost la rand. Daca pana acum aveam parte de un joc in care Max si Bernie faceau regulile, echipele si-au facut simtita prezenta. Nemultumirile lor erau ca regulile sunt puse pe hartie fara consimtamantul lor, iar Bernie ia prea multi bani pentru un show in care echipele fac toata treaba.

FOTA (asociatia echipelor) a decis atunci ca cel mai bine este ca ea sa isi ia banii, sa formeze o noua serie, iar F1 sa ramana doar cu Williams, Force India - care nu s-au aliniat cu rivalii lor - si echipele de GP2 sau F3.

Totul s-a terminat cu bine intr-un final. Un nou Acord Concorde a fost semnat iar Mosley a promis ca nu mai candideaza pentru Presedentia FIA. Toata lumea era fericita si au mers inainte.

N-au ajuns insa prea departe, caci cel mai negru scandal din F1 avea sa inceapa. Dupa ce l-au aruncat pe Piquet Jr. in strada, Renault au avut de-a face cu taticul. Cei doi Piquet au scos la iveala secretele din spatele accidentului lui Jr. din Singapore 2008.

S-a aflat atunci ca, de fapt, totul a fost pus la cale inca inainte de startul cursei. Alonso avea sa plece de pe locul 15, iar Briatore si Symonds l-au sacrificat pe Nelsinho, facand ca spaniolul sa castige astfel prima cursa pe timp de noapte. Totul a fost bine gandit, incepand de la strategie si pana la tinerea secretului intre trei oameni, fara ca restul echipei sa stie despre ce e vorba.

Nu a fost un eveniment benefic pentru imaginea sportului, mai ales ca este vorba despre un constructor important, care a castigat doua campionate in ultimii cinci ani. FIA a fost, asadar, cat se poate de aspra cu cei implicati, insa nu cu echipa. Renault a primit o eliminare pe doi ani dar cu suspendare, insa Flavio Briatore nu va mai fi acceptat in cercurile controlate de FIA, pe o perioada nelimitata. Pat Symonds a primit si el o asemenea pedeapsa, insa doar pe cinci ani.

In timp ce se intamplau toate astea, pregatirile erau in toi pentru alegerile din octombrie. Max Mosley urma sa se retraga din functia de presedinte iar Jean Todt si Ari Vatanen erau candidatii pentru aceasta functie. Ambii sunt foarte respectati in motorsport, insa campania lor a fost la fel de dura si murdara ca orice campanie electorala. Castigator a fost in final fostul sef al Ferrari - Jean Todt.

Asta nu ne poate duce cu gandul decat la o alta iarna de schimbari, la alte pierderi importante, o data cu retragerea echipelor BMW si Toyota. Nu putem spune ce ne asteapta in 2010, insa putem spune ca 2009 a fost un sezon destul de complicat pentru noi, fanii, un sezon in care grila s-a intors pe dos, care a anuntat o transformare radicala a Formulei 1. Ca vom avea sau nu scandaluri in viitor, nu stim, insa suntem siguri ca schimbarile de orice fel vor continua sa vina. Acum, sa asteptam inca un sezon care sa ne surprinda.

Continue Reading...

Un sezon complicat (I) - Pe circuit


Sezonul 2009 a inceput dupa o iarna in care fanii au avut parte de cateva socuri. Intai a fost retragerea echipei Honda, pe fondul unei crize care avea sa schimbe si fata sportului. Apoi, masinile au suferit niste operatii estetice facute parca de medici amatori, iar FIA a ordonat ca aerodinamica sa permita depasirile si sa incetineasca putin masinile. Inginerii s-au pus atunci pe treaba si au respectat ordinele Federatiei, insa dintr-un oarecare motiv, monoposturile au fost mai rapide fata de cele din anul precedent, iar situatia cu depasirile a ramas cam la fel.

Intre timp, revenind la subiectul Honda, Ross Brawn a pus piciorul in prag si si-a pus numele pe masinile la care lucrase mai mult de jumatate de an. Cu cateva saptamani inainte de prima cursa, doua masini albe cu motoare Mercedes inghesuite in locul celor Honda, au iesit pe circuit si au lasat celelalte echipe cu gura cascata.

Brawn GP castiga cursa dupa cursa, in timp ce Ferrari si McLaren isi continuau lupta din anii precedenti, insa undeva spre coada plutonului. Doar Red Bull au reusit sa tina pasul cu masinile albe, dar problemele de fiabilitate nu le-au dat pace.

Situatia a inceput sa se mai schimbe dupa Turcia. Button castigase pana atunci sase din primele sapte curse, exceptia fiind China, unde Vettel a adus prima victorie echipei Red Bull, iar cu ajutorul lui Webber, si prima dubla. Acelasi lucru l-au facut si in Marea Brtanie si Germania.

Brawn incepuse sa ramana in urma, iar tensiunea crestea. Button nu mai era acelasi om calm si consistent de la inceputul sezonului, iar Barichello avea un deja-vu, si nu mai dorea sa fie numarul doi in echipa. Dupa Germania, brazilianul a explodat si a acuzat echipa ca nu il ajuta cat ar trebui, si ca nu mai voia sa auda "bla-bla-uri".



Celelalte echipe au inceput sa vina din urma in Ungaria. Lewis Hamilton castiga in sfarsit prima lui cursa din acest an, iar Kimi Raikkonen face ce face si tot iese primul la Spa. Tot in Belgia, in mod neobisnuit, Force India a luat pole-ul.

Cu o cursa inainte, insa, Barichello terminase pe prima pozitie in Valencia, fapt ce a mai linistit apele in cadrul echipei. Ba mai mult, Brawn a revenit in Italia, ultima cursa din Europa, cu inca o dubla, iar cel care o conducea era tot Rubinho. Hamilton a mai castigat inca o cursa in Singapore, dupa care Red Bull au dominat ultimele trei curse ale sezonului.

Cu toate astea, Brawn si Button aveau un avans atat de mare incat nu au pierdut nicio clipa conducerea din clasamente. Button a fost incoronat campion inca din Brazilia, iar echipa care s-a format cu doua saptamani inainte de startul sezonului, a dominat categoric.

Continue Reading...

31 octombrie 2009

Abu Dhabi - Grila de start si strategii (update)


Pentru ultima data pe acest an vom vorbi despre greutatile masinilor inaintea unui Mare Premiu. Lewis Hamilton a dominat pana acum in Abu Dhabi si fara indoiala are o masina competitiva la dispoztie. Pole-ul sau a fost cu sapte zecimi mai rapid fata de locul al doilea al lui Vettel, insa si combustibilul a fost mai putin. Patru kilograme si jumatate poarta in plus germanul de la Red Bull si va sta cu aproximativ doua tururi mai mult pe circuitv fata de britanic.

Diferentele de greutate din topul 10 sunt, insa, destul de mici. Hamilton si Button vor sta pe circuit cate 18 tururi, Webber, Trulli si Buemi cate 19, iar Vettel si Heidfeld cate 20. Cei mai usori nu sunt nici ei prea departe: Barichello si Kubica vor avea primul stint de 17 tururi, diferenta fata de Vettel, de exemplu, fiind de opt litri. Cel mai greu va fi Rosberg, cu doar doi litri mai mult decat pilotul german de pe locul al doilea, si va sta pe circuit cu un tur mai mult.

Ca de obicei, in a doua jumatate a clasamentului, pilotii vor avea stinturi de cel putin 31 de tururi, fiind cazul ambilor piloti Ferrari. Pilotii Renault vor avea cele mai grele masini din pluton. Alonso va avea la bord 103,3 litri de combustibil, suficient pentru circa 37 de tururi, iar Grosjean va pleca in cursa cu 105,8 litri, pentru 38 de tururi.

Iata grila de start si greutatile masinilor:

1 Hamilton 658.5
                                 2 Vettel 663
3 Webber 660
                                 4 Barrichello 655
5 Button 657
                                 6 Trulli 661
7 Kubica 654.5
                                 8 Heidfeld 664
9 Rosberg 665
                                 10 Buemi 661.5
11 Raikkonen 692
                                 12 Kobayshi 694.3
13 Nakajima 704
                                 14 Alguersuari 696.5
15 Alonso 708.3
                                 16 Liuzzi 695
17 Sutil 696
                                 18 Kovalainen 697*
19 Grosjean 710.8
                                 20 Fisichella 692.5

 

(update) * penalizare cu 5 pozitii pentru schimbarea cutiei de viteze
Continue Reading...

Abu Dhabi - Hamilton va pleca primul


Lewis Hamilton a fost cel mai rapid in calificarile de astazi de la Abu Dhabi, si va fi cel care va pleca din frunte in ultima cursa a sezonului.

Echipa McLaren a fost cea mai competitiva pana acum la Yas Marina iar Hamilton a dominat cele trei portiuni ale calificarilor.

In Q1, el a terminat primul in fata lui Jenson Button si a lui Jarno Trulli, in timp ce Alonso, Liuzzi, Sutil, Grosjean si Fisichella nu au putut trece mai departe. Si in Q2, Hamilton facea cel mai rapid tur, terminand la trei zecimi in fata lui Sebastian Vettel si a lui Button. Eliminati erau Raikkonen, Kobayashi, Kovalainen (el oprind masina cu probleme la cutia de viteze), Nakajima si Alguersuari.

In Q3, Hamilton a facut o greseala in primul sau tur, iesind larg intr-un viraj, insa in urmatorea incercare i-a luat pole-ul provizoriu lui Barichello. In ultimele momente, cele doua Red Bull s-au trezit la viata si au luat primele doua pozitii pe grila, insa Hamilton nu isi spusese ultimul cuvant. Incercare finala a insemnat pole-ul pentru britanic, timpul sau fiind cu sapte zecimi mai rapid fata de cel al lui Vettel, omul din pozitia a doua.

In urma celor doua masini Red Bull au terminat cele doua Brawn, cu Barichello in fata lui Button, iar Trulli, Kubica, Heidfeld, Rosberg si Buemi au completat topul primilor 10 piloti de pe grila.

Iata timpii calificarilor din Abu Dhabi:

Q3
1 L. Hamilton McLaren 1:40.948
2 S. Vettel Red Bull 1:41.615
3 M. Webber Red Bull 1:41.726
4 R. Barrichello Brawn GP 1:41.786
5 J. Button Brawn GP 1:41.892
6 J. Trulli Toyota 1:41.897
7 R. Kubica BMW 1:41.992
8 N. Heidfeld BMW 1:42.343
9 N. Rosberg Williams 1:42.583
10 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:42.713
Q2
11 K. Räikkönen Ferrari 1:40.726
12 K. Kobayashi Toyota 1:40.777
13 H. Kovalainen McLaren 1:40.983
14 K. Nakajima Williams 1:41.148
15 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:41.689
Q1
16 F. Alonso Renault 1:41.667
17 V. Liuzzi Force India F1 1:41.701
18 A. Sutil Force India F1 1:41.863
19 R. Grosjean Renault 1:41.950
20 G. Fisichella Ferrari 1:42.184

Continue Reading...

Abu Dhabi - Antrenamente 3


O dubla britanica si in cea de-a treia si ultima sesiune de antrenamente de la Abu Dhabi. Jenson Button a fost cel mai rapid si a fost urmat de Lewis Hamilton si Rubens Barichello.

Sebastian Buemi a adus Toro Rosso pe patru iar in urma sa au terminat Heidfeld, Kovalainen, Trullis si Kubica.

1 J. Button Brawn GP 1:40.625 21
2 L. Hamilton McLaren 1:40.627 18
3 R. Barrichello Brawn GP 1:40.907 20
4 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:40.934 22
5 N. Heidfeld BMW 1:41.241 18
6 H. Kovalainen McLaren 1:41.263 20
7 J. Trulli Toyota 1:41.301 23
8 R. Kubica BMW 1:41.322 20
9 A. Sutil Force India F1 1:41.372 22
10 K. Räikkönen Ferrari 1:41.373 23
11 S. Vettel Red Bull 1:41.403 19
12 N. Rosberg Williams 1:41.478 22
13 K. Kobayashi Toyota 1:41.499 24
14 V. Liuzzi Force India F1 1:41.675 20
15 M. Webber Red Bull 1:41.682 15
16 F. Alonso Renault 1:41.897 19
17 K. Nakajima Williams 1:42.156 21
18 R. Grosjean Renault 1:42.213 19
19 G. Fisichella Ferrari 1:42.351 23
20 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso no time

Continue Reading...

30 octombrie 2009

Abu Dhabi - Prima zi

Ultimul weekend al sezonului 2009 a inceput astazi cu cele doua sesiuni de atrenamente de pe noul circuit din Abu Dhabi. Echipa Mclaren a avut o zi foarte buna, dominand cele doua sesiuni. 

Lewis Hamilton a fost cel mai rapid in prima dintre ele, dupa o lupta stransa cu noul Campion, Jenson Button. Britanicul de la Brawn a terminat pe locul al doilea, la o distanta de o zecime de compatriotul sau, iar pe al treilea loc a terminat Sebastian Vettel, in fata lui Barichello, Heidfeld, Buemi si Sutil.

In a doua sesiune, Hamilton a fost batut de colegul sau de echipa, Heikki Kovalainen, iar timpii pe tur au scazut cu aproape trei secunde fata de dimineata. Hamilton a fost din nou urmat de Button si Vettel, iar pe locul al cincilea a urcat Kamui Kobayashi, care inca ii tine locul lui Timo Glock.

De asemenea, in sesiunea de dupa-amiaza, pilotii au avut ocazia sa experimenteze tranzitia de la zi la noapte, cu care vor avea de-a face in premiera, duminica. Cursa de la Yas Marina va incepe sub lumina naturala, insa pana la finalul acesteia, soarele va apune iar sistemul de iluminare artificiala - care va fi pornit inca de la start - va fi cel ce ii va ghida pe piloti.

Iata mai jos timpii din sesiunile de antrenamente de azi.

AL1:
1. Hamilton McLaren-Mercedes (B) 1:43.939 18
2. Button Brawn-Mercedes (B) 1:44.035 + 0.096 20
3. Vettel Red Bull-Renault (B) 1:44.153 + 0.214 28
4. Barrichello Brawn-Mercedes (B) 1:44.207 + 0.268 23
5. Heidfeld BMW-Sauber (B) 1:44.667 + 0.728 23
6. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) 1:44.687 + 0.748 32
7. Sutil Force India-Mercedes (B) 1:44.688 + 0.749 14
8. Webber Red Bull-Renault (B) 1:44.805 + 0.866 25
9. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari (B) 1:44.955 + 1.016 33
10. Trulli Toyota (B) 1:44.958 + 1.019 25
11. Kubica BMW-Sauber (B) 1:44.988 + 1.049 22
12. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 1:45.123 + 1.184 20
13. Rosberg Williams-Toyota (B) 1:45.649 + 1.710 27
14. Nakajima Williams-Toyota (B) 1:45.679 + 1.740 25
15. Raikkonen Ferrari (B) 1:45.704 + 1.765 27
16. Alonso Renault (B) 1:45.865 + 1.926 23
17. Liuzzi Force India-Mercedes (B) 1:46.239 + 2.300 22
18. Fisichella Ferrari (B) 1:46.267 + 2.328 26
19. Kobayashi Toyota (B) 1:46.364 + 2.425 28
20. Grosjean Renault (B) 1:46.411 + 2.472 27

AL2:
1. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 1:41.307 35
2. Hamilton McLaren-Mercedes (B) 1:41.504 + 0.197 34
3. Button Brawn-Mercedes (B) 1:41.541 + 0.234 39
4. Vettel Red Bull-Renault (B) 1:41.591 + 0.284 37
5. Kobayashi Toyota (B) 1:41.636 + 0.329 34
6. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) 1:41.683 + 0.376 37
7. Webber Red Bull-Renault (B) 1:41.684 + 0.377 34
8. Barrichello Brawn-Mercedes (B) 1:41.831 + 0.524 38
9. Rosberg Williams-Toyota (B) 1:41.931 + 0.624 39
10. Raikkonen Ferrari (B) 1:41.987 + 0.680 39
11. Sutil Force India-Mercedes (B) 1:42.180 + 0.873 28
12. Nakajima Williams-Toyota (B) 1:42.245 + 0.938 36
13. Heidfeld BMW-Sauber (B) 1:42.278 + 0.971 36
14. Trulli Toyota (B) 1:42.409 + 1.102 30
15. Liuzzi Force India-Mercedes (B) 1:42.530 + 1.223 33
16. Alonso Renault (B) 1:42.782 + 1.475 29
17. Fisichella Ferrari (B) 1:42.932 + 1.625 37
18. Grosjean Renault (B) 1:43.021 + 1.714 37
19. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari (B) 1:43.022 + 1.715 39
20. Kubica BMW-Sauber (B) 1:43.708 + 2.401 13
Continue Reading...

24 octombrie 2009

Schimbari, schimbari...

A fost o saptamana nebuna in Formula 1. La fel ca si anul trecut, Brazilia ne-a oferit campionul mondial, chiar daca nu a mai fost ultima cursa a sezonului. Mai tarziu, alta stafeta a fost predata, si anume cea a presedintelui Federatiei Internationale de Automobilism. Jean Todt a fost votat ca cel care il va da la o parte pe controversatul Max Mosley.

Un englez infloreste...

Marea Britanie risca sa nu mai organizeze un Mare Premiu in 2010, insa se mandreste cu inca un Campion Mondial. Jenson Button este cel care a luat al doilea titlu consecutiv pentru tara sa, dupa ce Lewis Hamilton l-a castigat acum un an.

O echipa care in iarna a peticit resturile lasate in urma de Honda, a facut istorie si a dominat acest sezon. Ross Brawn a profitat la maxim de banii japonezilor si a dominat prima jumatate de sezon asa cum o facea acum 5-6 ani cu Ferrari si cu un tip pe nume Michael Schumacher.

Cu un stil calm in prima jumatate de sezon, Jenson Button castiga cam tot ce se putea, spre disperarea lui Rubens Barichello, coechipierul sau. Brazilianul, insa, a lasat la o parte spalatul rufelor in public si a inceput incet dar sigur sa se apropie de britanic, totul culminand cu doua victorii in Valencia si Italia.

Intre timp, insa, plutonul a inceput sa prinda din urma masinile albe, Ferrari, Mclaren si Red Bull incepand sa urce pe podium si sa castige, iar cursele au devenit din ce in ce mai stranse. Chiar si asa, Button si Brawn nu au dat drumul primelor pozitii din campionat.

A fost un sezon de tranzitie, cu atatea reguli noi si cu echipe tinere in varful ierarhiilor. Am avut totusi si batalii care aduceau aminte de "anii buni", in care au fost implicati vesnicii rivali Ferrari si McLaren; insa ei s-au luptat (si inca se lupta) doar pentru pozitia a treia.

...altul se ofileste

Max Mosley intra si el in acest proces de tranzitie. Dupa 16 ani in care a adus atatea lucruri bune, in special in sectorul sigurantei, el a spus vineri adio scaunului sau de Presedinte FIA.

Jean Todt a castigat acest rol cu un numar de voturi devastator pentru rivalul sau Ari Vatanen: 135, fata de 49 cat a avut finlandezul.

El planuieste cateva schimbari importante incepand chiar cu sezonul 2010. In primul rand se va ocupa de relatia dintre F1 si FIA, prin schimbari la nivelul stewarzilor - care au fost subiectul mai multor controverse in ultimii ani - dar in agenda sa se mai afla si lucruri ca siguranta, atat in sport cat si pe drumurile publice, si tehnologiile "verzi".

De partea sa are o echipa puternica formata din oameni precum Nick Craw ca presedintele Senatului, iar pe partea sportiva, Graham Stoker de la Asociatia de Motor Sport RAC din Marea Britanie.

In planurile lui de viitor, Todt il are in vedere si pe vechiul sau prieten Michael Schumacher. "Intotdeauna a fost loc si pentru el langa mine. Imi este ca un fiu", a spus francezul despre Schumi.


Asadar, 2010 va aduce un alt val de schimbari, unele deja planuite, altele venind o data cu noua conducere. Pana atunci, insa, Abu Dhabi isi va face debutul pe 1 noiembrie si va fi si cel care va incheia sezonul 2009.

Continue Reading...

18 octombrie 2009

Brazilia - grila si strategii


Barichello a luat primul sau pole dupa cinci ani in calificarile prelungite de ieri, insa masina sa a fost si cea mai usoara dintre cei care au promovat in Q3. El are mai putin cu 5.5 litri decat Webber si cu sase litri mai putin decat Sutil, cei doi piloti din urma sa. Brazilianul va pleca in cursa cu un prim stint de aproximativ 22 de tururi, cu doua mai putin decat Webber.

Treaba excelenta au facut Adrian Sutil si Sebastian Buemi. Cei doi vor avea primul stint de 25 si respectiv 26 de tururi si au reusit sa se califice pe locurile trei si sase. Intre ei pe grila se vor afla Jarno Trulli si Kimi Raikkonen, italianul fiind cel mai greu dintre cei mentionati pana acum, cu 26 de tururi de parcurs in prima parte a cursei. Raikkonen are cu doar un kilogram mai mult decat omul din pole.

Cel mai greu din primii 10 este Kazuki Nakajima, cu 28 de tururi inainte de prima oprire. In fata sa se afla Nico Rosberg si Robert Kubica, pe strategii asemanatoare celor de pe locurile 2 si 3. Fernando Alonso este ultimul in top 10, insa spaniolul va avea un prim stint scurt, la fel ca si Barichello si Raikkonen.

De la locul 11 in sus, numerele devin mai mari, cu stinturi ce variaza intre 32 si 38 de tururi. Exceptie fac insa cele doua McLaren si BMW-ul lui Heidfeld. Germanul va opri la boxe in acelasi timp cu Barichello, desi se afla la celalalt capat al grilei, iar Hamilton si Kovalainen vor sta pe circuit cu cinci, respectiv trei tururi mai mult.

Cei mai grei de pe grila vor fi Vettel si Fisichella, cu 78,5 litri de combustibil fiecare, asta insemnand un stint de aproximativ 38 de tururi.

Ploaia ar putea, totusi, da peste cap aceste strategii, intrucat in conditii ca cele de ieri, planificarea combustibilului trece pe locul al doilea, supravietuirea intrand in prim plan. Totul s-ar putea schimba daca in cursa din aceasta seara va ploua.

Iata grila de start si greutatile masinilor:

                      1 Barrichello 650.5
2 Webber 656
                      3 Sutil 656.5
4 Trulli 658.5
                      5 Raikkonen 651.5
6 Buemi 659
                      7 Rosberg 657
8 Kubica 656
                      9 Nakajima 664
10 Alonso 652
                      11 Kobayashi 671.6
12 Alguerusari 671.5
                      13 Grosjean 677.2
14 Button 672
                      15 Vettel 683.5
16 Kovalainen 656.5
                      17 Hamilton 661
18 Heidfeld 650.5
                      19 Fisichella 683.5
20 Liuzzi 680*


* Liuzzi se calificase pe 15 insa a schimbat cutia de viteze si a primit penalizarea de cinci pozitii. Astfel ca Vettel este promovat pe aceeasi linie cu Button!
Continue Reading...

17 octombrie 2009

Calificari maraton in Brazilia


Rubens Barichello a luat pole-ul acasa, intr-o sesiune de calificari ce a durat doua ore si 40 de minute!

Brazilianul a dus o lupta stransa cu Mark Webber in ultimele secunde ale calificarilor. Pozitia asta vine intr-un moment in care marii sai rivali au ramas blocati in a doua jumatate a grilei din cauza ploii.

Asadar, ploaia a jucat un rol extrem de important in acest episod al luptei pentru titlu. Si a fost si motivul prelungirii calificarilor cu o ora si 40 de minute. Furtuna care a oprit sesiunea de antrenamente de mai devreme s-a extins pana in calificari, doua ore mai tarziu, facand ca steagurile rosii si masina medicala sa fie principalii actori, in locul pilotilor si masinilor de F1.

Q1 a durat doar 15 minute si a adus surpriza neplacuta: Vettel a fost eliminat. Germanul nu a putut pune la punct un tur suficient de rapid, atat din cauza conditiilor dar mai ales din cauza setarii nepotrivite a masinii sale. Alaturi de el au mai fost eliminati cei doi piloti McLaren, Nick Heidfeld si Giancarlo Fisichella, italianul acvaplanand devreme in al doilea viraj.

Q2 a fost si ea oprita pentru o lunga perioada dupa ce Liuzzi a pierdut spatele masinii pe franarea pentru primul viraj. Masina Force India a lovit peretele care desparte circuitul de boxe dupa care a acvaplanat spre exterior lovind si aici peretii de protectie. Pilotul nu a patit nimic insa masina a fost distrusa.

Si acum a venit o surpriza pentru titlu, Button nereusind sa treaca in ultima parte. El va pleca de pe 14, cu doua locuri in fata rivalului Vettel. Kobayashi a facut treaba buna si va pleca maine de pe 11, din fata lui Alguersuari si Grosjean.

Asadar, din prima linie vor pleca Barichello si Webber, iar in urma lor vor fi Sutil si Trulli. Raikkonen va imparti linia a treia cu un Buemi foarte rapid. Rsoberg, Kubica, Nakajima si Alonso au completat topul primilor 10.

Q3
1 R. Barrichello Brawn GP 1:19.576
2 M. Webber Red Bull 1:19.668
3 A. Sutil Force India F1 1:19.912
4 J. Trulli Toyota 1:20.097
5 K. Räikkönen Ferrari 1:20.168
6 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:20.250
7 N. Rosberg Williams 1:20.326
8 R. Kubica BMW 1:20.631
9 K. Nakajima Williams 1:20.674
10 F. Alonso Renault 1:21.422
Q2
11 K. Kobayashi Toyota 1:21.960
12 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:22.231
13 R. Grosjean Renault 1:22.477
14 J. Button Brawn GP 1:22.504
15 V. Liuzzi Force India F1 no time
Q1
16 S. Vettel Red Bull 1:25.009
17 H. Kovalainen McLaren 1:25.052
18 L. Hamilton McLaren 1:25.192
19 N. Heidfeld BMW 1:25.515
20 G. Fisichella Ferrari 1:40.703
Continue Reading...

Brazilia - Antrenamente 3

Update final: Sesiunea s-a incheiat sub steagul rosu in urma accidentului lui Romain Grosjean din virajul 5. Renault va avea de lucru in cele doua ore pana la calificari, caci masina a fost avariata destul de serios. Pilotul nu a patit insa nimic.

Cei doi piloti de la Williams au terminat pe primele doua pozitii, cu Rosberg in frunte (1:23.182). Ei au fost urmati de Button, Alonso, Sutil, Grosjean, Buemi, Trulli, Heidfeld si Webber in top 10. Primii cinci piloti au fost in aceeasi secunda.

---------------------------------------------------
A treia sesiune a fost amanata oficial din cauza furtunii. Apa a inundat circuitul iar Eddie Jordan zice ca nu ar trimite afara nici macar o rata. :)

Update1: Au trecut peste 15 minute din sesiune si se pare ca furtuna nu da semne ca s-ar opri.

Update2: Sesiunea va incepe la 17:42. Doar 18 minute de antrenamente inaintea calificarilor. Circuitul e insa plin de apa.

Update3: Toti pilotii au facut cel putin un tur insa ploaia a inceput din nou. Grosjean a acvaplanat la iesirea din virajul 5 si a iesit violent in decor. Steagul rosu a fost scos si mai e doar un minut.

Continue Reading...

16 octombrie 2009

Brazilia - Antrenamente 2


Nu a mai plouat in a doua sesiune, si ultima pe ziua de azi, iar pilotii au putut afisa tururi rapide. Alonso a terminat in top, realizand un tur in forta inainte de steagul in patratele. Buemi a fost primul mai toata durata sesiunii si a ramas pe locul al doilea in final. Toro Rosso ar putea avea un weekend bun aici, sprea fericirea echipei "mama", caci Red Bull se afla inca in lupta pentru titluri.

Toate cele 20 de masini au fost despartite de noua zecimi de secunda. Ultimul a fost Fisichella insa el a avut probleme cu masina si a tras pe dreapta fara a mai avea sansa sa imbunatateasca. Restul de 19 piloti au fost chiar si mai apropiati - doar sapte zecimi au despartit primul loc de locul 19!

Dintre pretendentii la titlu, Barichello a fost in fata celor doi rivali in prima sesiune si asa au stat lucrurile si in cea de-a doua. El a terminat pe locul 3, Button pe 5 si Vettel pe 7.

1 F. Alonso Renault F1 1:12.314 27
2 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:12.357 45
3 R. Barrichello Brawn GP 1:12.459 38
4 M. Webber Red Bull 1:12.514 41
5 J. Button Brawn GP 1:12.523 45
6 J. Trulli Toyota 1:12.605 37
7 S. Vettel Red Bull 1:12.611 45
8 N. Rosberg Williams 1:12.633 42
9 A. Sutil Force India F1 1:12.720 35
10 L. Hamilton McLaren 1:12.749 39
11 R. Grosjean Renault F1 1:12.806 27
12 R. Kubica BMW Sauber 1:12.862 39
13 K. Kobayashi Toyota 1:12.869 40
14 K. Nakajima Williams 1:12.929 41
15 N. Heidfeld BMW Sauber 1:12.948 38
16 V. Liuzzi Force India F1 1:12.950 36
17 H. Kovalainen McLaren 1:12.992 39
18 K. Räikkönen Ferrari 1:13.026 42
19 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:13.041 40
20 G. Fisichella Ferrari 1:13.275 38
Continue Reading...

Brazilia - Antrenamente 1



Sesiunea a fost lovita de ploaie dupa 35 de minute fortand pilotii sa stea la boxe pentru aproximativ o jumatate de ora. Cu 10 minute inainte de final alte picaturi de ploaie si-au facut aparitia, insa de aceasta data nu a durat prea mult.

Intre cele doua dusuri, cei doi piloti de la Red Bull au dominat, urmati indeaproape de cei doi de la McLaren. In ultimele minute, insa, Barichello si-a intrat in ritm si s-a instalat pe al doilea loc, despartindu-i pe Webber si Vettel, in timp ce Button nu a reusit mai mult de locul sapte.

Steagul rosu si-a facut aparitia dupa ce Romain Grosjean a lovit unul dintre panourile publicitare de polistiren de pe marginea circuitului, fiind nevoie ca stewarzii sa curete resturile. Sebastian Buemi a avut si el necazuri, in virajul 8, lovind roata din dreapta spate dupa ce a pierdut controlul masinii la intrare in viraj.

Al 25-lea pilot care va lua cel putin un start in acest sezon, Kamui Kobayashi a terminat pe locul 18, in fata ceva mai experimentatilor Alguersuari si Grosjean.

1 M. Webber Red Bull 1:12.463 28
2 R. Barrichello Brawn GP 1:12.874 31
3 S. Vettel Red Bull 1:12.932 26
4 H. Kovalainen McLaren 1:12.989 24
5 L. Hamilton McLaren 1:13.048 24
6 K. Nakajima Williams 1:13.067 21
7 J. Button Brawn GP 1:13.141 28
8 N. Rosberg Williams 1:13.147 23
9 A. Sutil Force India F1 1:13.232 22
10 K. Räikkönen Ferrari 1:13.321 23
11 J. Trulli Toyota 1:13.326 26
12 N. Heidfeld BMW Sauber 1:13.464 27
13 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:13.503 24
14 R. Kubica BMW Sauber 1:13.563 24
15 G. Fisichella Ferrari 1:13.619 23
16 F. Alonso Renault F1 1:13.787 28
17 V. Liuzzi Force India F1 1:13.829 26
18 K. Kobayashi Toyota 1:14.029 27
19 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:14.040 38
20 R. Grosjean Renault F1 1:14.173 23
Continue Reading...

14 octombrie 2009

Williams se desparte de Toyota


Williams a anuntat astazi ca va termina contractul cu Toyota la sfarsitul acestui sezon, confirmand astfel speculatiile din ultimele saptamani.

Toyota a furnizat motoare echipei Williams din 2007, iar acum se zvoneste ca echipa va reveni din 2010 la motoarele Cosworth, care vor echipa si cele trei echipe noi - Manor, Campos si USF1.

"Toyota a fost un partener decent care ne-a respectat intotdeauna si ne-a furnizat produse tehnice de calitate. Suntem mandri ca am putut lucra cu o companie atat de importanta si suntem recunoscatori petru suportul lor. As vrea sa multumesc inginerilor si tehnicienilor Toyota ce au lucrat cu noi fara oprire in ultimii trei ani.", a declarat Frank Williams.

Noul furnizor nu a fost inca desemnat, insa Cosworth sau Renault ar putea motoriza echipa incepand din 2010.

Acest anunt aduce si mai multa incertitudine in ceea ce priveste viitorul lui Kazuki Nakajima. Pilotul japonez este sustinut de Toyota, marca japoneza asigurandu-i locul la Williams. Acum insa, echipa l-ar putea inlocui cu tanarul german, campionul din GP2, Nico Hulkenberg.

Continue Reading...

13 octombrie 2009

Stiri pe scurt din Brazilia


Felipe Massa s-a intors ieri intr-un monopost Ferrari F2007 echipat cu pneuri slick din GP2, pe circuitul de teste al echipei, Fiorano. El a fost foarte multumit de test si sustine ca se simte la fel de bine ca si inainte de accidentul din Ungaria.

"Nu am avut nici un fel de probleme cu vederea si acum ma simt pregatit sa fac nu una, ci doua curse una dupa alta.". Cu toate astea, el nu va reveni in curse in acest sezon, insa va flutura steagul in patratele al cursei din acest weekend, din Brazilia.

------------------------------

Donington a primit inca un termen limita pana cand va putea garanta financiar ca poate organiza in 2010 Marele Premiu al Marii Britanii.

Bernie Ecclestone le-a pus inca doua saptamani la dispozitie oficialilor circuitului, intrucat termenul limita initial a fost pana la sfarsitul unii septembrie.

Donington a promis ca va investi 100 de milioane de lire sterline in reconditionarea circuitului pe o perioada de cinci ani.

Lucrurile se complica in situatia in care Silverstone a avertizat ca nu va accepta un contract pe un an, in cazul in care Donington nu va reusi sa organizeze cursa.

------------------------------

Presa braziliana sustine ca un contract intre Williams si Rubens Barichello a fost semnat.

Conform ziarului Folha de S. Paulo, intelegerea este pentru 2010 cu o optiune de a include si 2011 si va insemna o marire considerabila a salariului lui Barichello. Locul sau la Brawn ar urma sa fie luat de Nico Rosberg, iar coechipierul de la Williams va fi Nico Hulkenberg, campionul GP2 din 2009 si pilotul de teste al echipei.

------------------------------

Ploaie la Interlagos! Predictiile meteo pentru weekendul de cursa din Brazilia nu arata prea bine. Vineri si sambata sunt anuntate "dusuri" sporadice, iar in ziua cursei sunt prezise furtuni.

Continue Reading...

12 octombrie 2009

MP al Braziliei - preview


Chiar daca ne-am obisnuit ca Interlagos sa fie inchizatorul sezoanelor de Formula 1, anul acesta este o exceptie. Marele Premiu al Braziliei va fi penultima cursa a sezonului si se va disputa in acest weekend, pe Autodromul Carlos Pace de la Interlagos.

Lewis Hamilton a castigat aici anul trecut titlul mondial, intr-o cursa dramatica. Am avut de toate: ploaie, lupte intense, lacrimi si o controversa ce ridica unele sprancene chiar si la un an de la eveniment. Pilotul McLaren l-a depasit pe Timo Glock in ultimul tur si ultimul viraj al cursei, urcand pe pozitia a cincea a cursei castigate de Felipe Massa. Brazilianul s-a vazut campion mondial la traversarea liniei de sosire, insa depasirea lui Hamilton a schimbat lucrurile in favoarea britanicului.

Si anul acesta mergem in Brazilia cu titlul inca nejucat, si inca o data, un brazilian este unul dintre pretendenti. Rubens Barichello merge in cursa de casa cu 14 puncte in urma liderului si coechipierului sau, Jenson Button, si spera ca publicul sa ii poarte noroc. Dar, forma pe care a aratat-o Brawn in ultimele curse nu se ridica la nivelul celei aratate de Red Bull, care inca il are pe Sebastian Vettel la 16 puncte distanta de Button, si care a dominat ultima cursa, cea din Japonia.

Ce le va pregati acest circuit celor trei? Nimeni nu stie. Pana atunci, insa, Adrian Sutil ne prezinta unul din cele 71 de tururi pe care pilotii le vor avea de acoperit duminica.

"Pornim pe lunga linie dreapta, atingand si 320 km/h inainte de primul viraj. Nu trebuie sa franezi prea puternic pentru ca este un viraj larg care se ingusteaza spre final. Esti in treapta a doua la iesire dar trebuie sa fii atent sa nu blochezi roata dreapta fata. Circuitul este destul de convex in acest punct si se coboara brusc. Iesirea din virajul al doilea este foarte importanta pentru ca trebuie sa mentii viteza in al treilea spre lunga linie dreapta ce urmeaza.

Virajul patru este unul de treapta a patra, placut si nu foarte dificil, unde te poti urca pe bordura din interior. Prin virajul cinci se trece cu acceleratia la podea spre sase si sapte, care formeaza un dublu viraj de dreapta ce se negociaza in treapta a patra sau a cincea. Viteza din interiorul virajului este foarte importanta pentru ca iesirea are doar 100 de metri si te concentrezi deja pe intrarea in virajul opt, unul spre dreapta si de treapta a doua.

In noua, poti folosi convexitatea circuitului dar nu trebuie sa fii prea agresiv - este un viraj stop-go. Virajul 10 se aseamana cu opt, unul de dreapta, treapta a doua si cu borduri late. Urmeaza un viraj in coborare de stanga, din nou foarte convex, care poate fi inselator pe ploaie pentru ca se pot crea rauri mici care duc la acvaplanare. Apoi mergem in ultimul viraj, unul de treapta a treia unde iesirea este cruciala pentru ca intram pe una din cele mai lungi linii drepte din calendar si poti pierde foarte mult timp daca nu il abordezi cum trebuie."

Date despre circuit

Lungimea turului: 4.309km
Distanta cursei: 71 tururi (305.909km)

Acceleratia la podea: 65% din tur
Viteza maxima: 314km/h
Cea mai linga linie dreapta: 17s (1.22km)
Numarul virajelor dreapta/stanga: 5/10

Uzura pneurilor: Medie
Uzura franelor: Medie
Nivelul aerodinamicii: Mediu/Ridicat
Schimbari de viteze: 40/tur

Podium 2008
1. F. Massa
2. F. Alonso
3. K. Raikkonen




Continue Reading...

11 octombrie 2009

Kobayashi va pilota in Brazilia


Kamui Kobayashi il va inlocui pe Timo Glock in Marele Premiu al Braziliei, de saptamana viitoare.

Japonezul va urca la volanul masinii Toyota, Glock inca resimtind ranile accidentului din calificarile din Japonia. Germanul a lovit violent zidul de pe marginea circuitului, la intrarea pe linia dreapta din fata boxelor. El a fost dus imediat la spital cu rani la piciorul stang, rani care nu ii vor permite sa participe la penultima cursa a acestui sezon.

"Voi da tot ce pot in GP-ul Braziliei si voi incerca sa obtin cel mai bun rezultat posibil pentru echipa.", a declarat Kobayashi, astazi, in cadrul evenimentului Motor Sport Japan 2009, in Tokyo.

Kamui Kobayashi este campionul GP2 Asia 2008-2009, iar in acest an a concurat pentru DAMS in seria GP2, un loc 3 in Germania fiind cel mai bun rezultat al sau.

Continue Reading...

07 octombrie 2009

Kubica, confirmat la Renault

Robert Kubica va pilota din 2010 pentru Renault, a anuntat echipa astazi. Polonezul il va inlocui pe Fernando Alonso - care va merge la Ferrari - marcand astfel prima sa mutare de cand concureaza in F1.

"Sunt foarte fericit ca voi pilota pentru Renault in 2010. Cred ca am o conexiune speciala cu aceasta echipa pentru ca in 2005 am castigat Seria Mondiala Renault. Astfel am avut sansa sa testez cu echipa la Barcelona, fapt ce a dus la debutul meu in Formula 1.

Cu Renault am in comun o mentalitate de castigator si ma simt confortabil cu atitudinea lor prietenoasa si deschisa. Sunt foarte motivat si optimist ca impreuna putem fi in fruntea grilei anul viitor si vom lupta pentru titlu.", a declarat polonezul de 24 de ani.

"Suntem foarte incantati de faptul ca Robert a semnat cu Renault F1 pentru sezonul viitor. Inca de cand si-a facut debutul in F1 in 2006, noi l-am considerat unul din cei mai talentati piloti din generatia sa si a si demonstrat-o, asa ca este grozav sa il aducem in una dintre masinile noastre.", a spus Bob Bell, actualul sef al echipei.

Echipa pentru care Kubica piloteaza in prezent, BMW, a anuntat ca se va retrage la sfarsitul acestui sezon. Desi FIA incearca sa mareasca grila pentru a face loc cumparatorilor echipei, sansele ca acest lucru sa devina realitate par din ce in ce mai mici.

Zvonurile spun ca Renault ar putea renunta chiar si la Romain Grosjean pentru un pilot experimentat, pe lista aflandu-se si Nick Heidfeld, celalalt pilot BMW, actualul coleg de echipa al lui Kubica.
Continue Reading...

04 octombrie 2009

Vettel domina la Suzuka

Sebastian Vettel a dominat Marele Premiu al Japoniei conducand linistit de la start la finish. El se mentine in lupta pentru titlu, rivalii de la Brawn terminand pe locurile 7 si 8, cu Barichello in fata lui Button.

La start, Vettel si-a mentinut prima pozitie in timp ce Hamilton, ajutat de KERS l-a depasit pe Trulli. Heidfeld era al patrulea urmat de Raikkonen, Barichello, Rosberg si Kovalainen. Mai in spate. Button a avut un start timid si a pierdut un loc in fata lui Fisichella.

Masina Red Bull din frunte se departa de Hamilton in fiecare tur, in timp ce Trulli se mentinea in urma masinii McLaren. In pluton, Kovalainen si Sutil se luptau pentru locul opt, iar germanul isi incearca norocul in turul 14, insa acesta nu a fost de partea lui. Cei doi se ating spre bucuria lui Button care trece de ambii.

Primul care a intrat la boxe a fost Hamilton, insa Vettel a reusit sa isi prelungeasca primul stint cu 2 tururi. De altfel, masinile Red Bull au fost cele mai cimpetitive in acest weekend, Vettel tinandu-l linistit in spate pe Hamilton, in timp ce Webber - din spatele plutonului - facea tururi foarte competitive, el avand si cel mai rapid tur al cursei.

Raikkonen si Heidfeld au dus o lupta a strategiilor pentru locul 4, iar castigator dupa opririle la boxe a fost pilotul Ferrari, care a depasit masina BMW la pit-stop.

O lupta asemanatoare se purta si pentru locul al doilea, Hamilton fiind tradat de o problema la limitatorul de viteza. Trulli a trecut de britanic, pentru a aduce al doilea loc 2 consecutiv pentru Toyota.

Spre sfarsitul cursei, cu doar 9 tururi ramase, Jaime Alguersuari a iesit violent in decor in virajul 130R. Masina sa a fost distrusa insa el nu a patit nimic. A fost nevoie de Safety Car - care a stat 5 tururi pe circuit - pentru a curata resturile masinii Toro Rosso.

Doar patru tururi au mai ramas dupa restart iar Vettel si Trulli au ramas in fata lui Hamilton, in timp ce mai in spate, era o lupta stransa intre cinci masini, printre care si cele doua Brawn.

Rezultatele Marelui Premiu al Japoniei:

1 S. Vettel Red Bull 1:28:20.443
2 J. Trulli Toyota + 4.877
3 L. Hamilton McLaren + 6.472
4 K. Räikkönen Ferrari + 7.940
5 N. Rosberg Williams + 8.793
6 N. Heidfeld BMW Sauber + 9.509
7 R. Barrichello Brawn GP + 10.641
8 J. Button Brawn GP + 11.474
9 R. Kubica BMW Sauber + 11.777
10 F. Alonso Renault F1 + 13.065
11 H. Kovalainen McLaren + 13.735
12 G. Fisichella Ferrari + 14.596
13 A. Sutil Force India F1 + 14.959
14 V. Liuzzi Force India F1 + 15.734
15 K. Nakajima Williams + 18.973
16 R. Grosjean Renault F1 + 1 lap(s)
17 M. Webber Red Bull + 2 lap(s)
Abandonuri
18 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso + 10 lap(s)
19 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 42 lap(s)

Timo Glock nu a participat la cursa din cauza ranilor din calificarile de ieri.
Continue Reading...

03 octombrie 2009

Japonia - Grila de start si strategii

Dupa o sesiune de calificari foarte agitata, grila a suferit alte modificari. Cinci piloti au fost retrogradati cu cinci pozitii pe grila de start de maine din mai multe cauze. Sutil, Barichello, Button si Alonso nu au incetinit atunci cand steagurile galbene erau fluturate, iar Buemi pentru ca a continuat sa ruleze cu o masina avariata. De asemenea, ca si in cazul lui Webber, masina lui Glock va avea alt sasiu in cursa de maine, si drept consecinta va pleca de la boxe, alaturi de australian.

In ceea ce priveste strategiile de maine, omul din pole, Sebastien Vettel este intr-o pozitie foarte solida pentru victorie. El a obtinut prima pozitie in calificari cu o masina mai grea decat cei doi din urma sa. Germanul va sta pe circuit cu un tur mai mult fata de Trulli si Hamilton. De fapt, cei doi sunt, alaturi de Sutil, cei mai usori de pe grila. Un alt motiv de bucurie pentru Vettel - care inca este in lupta pentru titlu - este faptul ca cel mai apropiat monopost Brawn este acum e locul 9, in urma penalizarilor. Barichello si Button vor pleca maine de pe 9, respectiv 11.

Dintre primii 10, Nico Rosberg va sta cel mai mult pe circuit, cu 10 tururi mai mult decat Vettel. Pozitia sa este una buna, germanul gasindu-se dupa penalizarile rivalilor, pe locul sase. Aceeasi strategie o are si Alguersuari, care va pleca de pe 10, tot datorita retrogradarii celor cinci. De pe locul cinci, Kimi Raikkonen va spera la inca un podium, avand ceva mai mult combustibil fata de toti cei din frunte.

Cel mai greu de pe grila va fi Romain Grosjean, urmat indeaproape de colegul sau Fernano Alonso. Ei vor sta pe circuit 30, respectiv 29 de tururi si vor pleca de pe pozitiile 16 si 17.

Grila de start si greutatile masinilor:


1 Sebastian Vettel 658.5
                              2 Jarno Trulli 655.5
3 Lewis Hamilton 656
                              4 Nick Heidfeld 660
5 Kimi Raikkonen 661
                              6 Nico Rosberg 684.5
7 Robert Kubica 686
                              8 Adrian Sutil 650*
9 Rubens Barrichelllo 660.5*
                              10 Jaime Alguersuari 682.5
11 Jenson Button 658.5*
                              12 Giancarlo Fisichella 661.5
13 Heikki Kovalainen 675***
                              14 Sebastien Buemi 665.4#
15 Kazuki Nakajima 695.7
                              16 Romain Grosjean 691.8
17 Fernando Alonso 689.5*
                              18 Vitantonio Liuzzi 682.5***
19 Timo Glock -605**
                              20 Mark Webber -605**


* - penalizare cu 5 pozitii; nerespectarea steagurilor galbene
# - penalizare cu 5 pozitii; pilotaj periculos
** - sasiu nou; nici o informatie despre combustibil; start de la boxe
*** - penalizare cu 5 pozitii; schimbarea cutiei de viteze

Atentie! Grila de mai sus nu este cea oficiala, exista mai multe variante care circula prin presa, insa FIA o va publicate pe cea oficiala cu cateva ore inaintea cursei. Ar putea arata asa, depinde de ordinea in care penlizarile vor fi date in cazul steagurilor galbene. Aflam maine dimineata.
Continue Reading...
 

Arhiva Blog

Formula1.com - Latest Interviews

Site Info

eXTReMe Tracker
Free Page Rank Tool

Aphelyon Formula 1 Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template